DODATNI SADRŽAJI & SLOBODNO VRIJEME

Destinacija

Villa Casa Manera se nalazi u Istarskoj županiji, a ona kao takva je najzapadnija Hrvatska županija koja uključuje najveći dio Istarskog poluotoka. Dužina obale iznosi 445 km, a s otocima 539.9 km. Najzapadnija točka je u Savudriji, dok je najjužnija točka u blizini Premanture (Kamenjak).

Postoje tzv. “bijela”, “siva” i “crvena” Istra. Bijela Istra je okolo planinskih vrhova, siva Istra je plodna zemlja u unutrašnjosti Istre dok je crvena Istra (crljenica) u blizini obale.

Klima je mediteranska, veoma ugodna, s najvišom prosječnom temperaturom zraka od 24°C u kolovozu i najnižom prosječnom temperaturom od 5°C u siječnju. Ljeta su suha i topla, s više od 10 sati sunca dnevno.

Područja poput Jame Baredine blizu Poreča ili podzemna rijeka Foiba u Pazinu su popularne geološke atrakcije. Kamenolom u blizini Rovinja je posebno prilagođen proučavanju geologije.

Poznati prirodni rezervati, Nacionalni park Brijuni Park prirode Učka, zakonom su zaštićena područja. Ostala zanimljiva mjesta su Limski kanal, šuma u blizini Motovuna, park Zlatni Rt i rezervat Palud u blizini Rovinja, Šijanska šuma i zaštićeni krajolik Kamenjak u blizini Pule.

Kad je kulturna baština u pitanju, Istra nema što zavidjeti niti jednoj drugoj regiji. Istra se može ponositi Amfiteatarom u Puli ili Pulskom Arenom koja je najveća i najočuvanija antička gradnja u Hrvatskoj, Eufrazijevom bazilikom u Poreču kao jednim od najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju, te mnogim drugima..

Istra je poznata po gastronomiji te svojim tradicionalnim okusima. Još rane 537 je čuveni Kasiodor zapisao da u toj zemlji “patriciji vode život bogova”. Ovdje, simfonije okusa skladaju suprotnosti iz morskih dubina sa podzemnim blagom. Školjke, ribe i rakovi sviraju zajedno sa slavnim istarskim tartufom. To je zemlja najfinijih vina i najboljeg maslinovog ulja na svijetu.

Istra spaja gastronomiju i tradiciju aktivnim odmorom, te broji mnoge konobe, taverne i uljare smještene na vinskim cestama i cestama ulja, svaka sa posebnom pričom. U kombinaciji s prirodnim ljepotama, bogatom povijesnom i kulturnom baštinom te gastronomijom, Istra je bila i još uvijek je najznačajnija i najposjećenija turistička destinacija u Hrvatskoj.

“Osim u intimi i zalasku sunca, možete svakodnevno uživati i u vožnji biciklima. Vidjeti, slušati i dotaknuti prirodu, uživajući pritom u laganoj vožnji biciklom izuzetno je zadovoljstvo. Istra je pravo nadahnuće za ljubitelje ovog sporta. Dobrodošli!”

DODATNI SADRŽAJI & SLOBODNO VRIJEME

Iskoristite svoje slobodno vrijeme

“Istra je svjetski poznata regija dobre hrane, kvalitetnog vina i domaćih namirnica. Istarska gastro scena prepuna je vrhunskih restorana, a u koji god dio Istre da zavirite, pronaći ćete par dobrih konoba vrijednih ulaska i kušanja. Istarska malvazija, tartufi, pršut i sir te boškarin samo su neke od namirnica koje će svako jelo učiniti pravom delicijom. Jeste li već kušali vrhunsko istarsko maslinovo ulje i tartufe?

I ZA KRAJ…

Uživajte & Guštajte